Home

There is no translation available

Световна купа прескачане на препятствия CSI1*, CSIO2*-W, CSIYH1*, CSO-Ch 13-16.06.2019

В края на миналия уикенд се проведе поредното издание на турнира в Божурище, който носи точки за световната купа. Макар и без утвърдените имена, като Росен Райчев и Ивелин Вълев нашите национали отново бяха на ниво! В отборната надпревара те застанаха на второ място след отбора на Унгария! При 5 годишните коне Аспарух Атанасов с Кукарача спечели първото място и даде заявка за още по-успешни стартове за в бъдеще. Калин Неделчев също показа младата си надежда Ванкувър, а в надпреварата за „Купа на нациите” Руслан Петков ни зарадва с доста добра езда. Най-голяма обаче бе победата за българските деца, които се класираха на първо място!!! Отбора от амазонки в състав Елиза Чолакова, Ая Митева , Ивана Ангелова и Ася Петрова  показа невероятна класа и ни върнаха в края на миналия век, когато Анелия Райчинова, Теодора Шидерова и Галя Колева се състезаваха успешно с мъжете в националния ни отбор по прескачане на препятствия!
БРАВО ДЕЦА! Бъдещето е във Вашите ръце!!!
Насладете се на галерията със снимки от неделния ден. Всички кадри от събитието може да видите на https://iskarov.com/bg/photos

 


11.11.2018 - Житница, Тестиране на коне от порода Български Спортен Кон

В края на миналия уикенд се състоя традиционното тестиране на АБСК. Както всички предни издания на тестовете така и сега нямаше тълпи от коневъди, които да изгарят от предстартова треска за участие...Освен основните коне и кобили на 2.5-3г възраст участваха и по-възрастни жребци и кобили от т. нар. интродуцирани породи. Коневъдството е труден занаят, койтом изисква огромно себеотдаване, много време и прекалено много средства. Когато един коневъд постигне резултата почти винаги усилията си струват, но това се случва на единици от масата! Вилиянието на по-развитите породни асоциации отдавна става все по-забележимо, но най-силно това се забеляза тази година. Шампион на породата стана жребец в който няма нито един български ген! Победителят Cornetino (Corrado II-Caretino)е 100% ов представител на породата холщайнер, която е номер едно при скачащите породи коне от есента на 2017г. Другата известна порода, която следва неотлъчно холщайнерската е тази на холандския спортен кон KWPN. Най-много предствители бяха записани от нея! Всъщност повечето кончета бяха от жребците на Team Nijhof - една от най-популярните конюшни в Холандия. Тенденцията да се произвеждат лесно продаваеми коне кара много породни асоциоации да отворят широко вратите си и за други жребци. В това има и минуси и плюсове, защото се губи идентичността на породата, но от друга страна е добре, защото нивото расте непрестанно! Ако трябва да обобщим с няколко думи трябва да кажем, че всички коневъди работят за едната слава и докато не се помисли подобни мероприятлия да стават шоу със спонсори и публика нищо не се очертава да се промени...

Насладете се на галерията с подбрани снимки от събитието!


06-07.10.2018 - Арбанаси, Изложение и тестиране на коне от Източнобългарска порода

Приключиха Тестове 2018 на Асоциация Източнобългарски кон.
За последните години идеята за развитието на породата взе да угасва по няколко причини:
Първата е, че скоро няма да се роди човек, който да обедини около нея цялата
нация, както това направи Светлозар Касчиев...
Втората от тях е факта, че коневъдството изисква много средства, всеотдайност
и време, а дава много малко - обикновено само морално удовлетворение!
Трета, четвърта и пета причнина са липсата на спонсори, публика и масовост!
Модерните коне се селектират в Европа с впечатляваща реклама,
а ние сме назад и в тази посока и е съвсем естествено всички да гледат натам.
Основната причина е факта, че там отдавна има утвърдени пазари и производители,
а нашата порода е непопулярна зад граница! Това твърдение има своите изключения,
защото вече има и големи имена, които се състезават и купуват
източнобългарски коне! Мишел Робер, Франк Уитингтън и Андреас Шоу са едни от тях и
лично се убедиха в качествата им през последните две години.
Историята на породата има и много други добри примери...
Пътя на всяка модерна порода е един - РАЗВИТИЕ и в контекста на това ще добавим,
че почти всички породни асоциации в Европа рабраха, че е добре да отворят вратите
си за нови и нови жребци за да имат все по-големи очаквания, но това ще е тема на отделна статия...
По отношение на тазгодишното издание ще кажем, че отсъстваха конете на Кабиюк и
всичко това свали съвсем масовостта и като цяло се събраха общо около 30 коня.
Жребеца, който стана Шампион на породата е микс от Куитано и Аврора(Айстанцер)
а кобилата, която стана шампионка за 2.5 години бе Капучина от Комфорт и Алфа
В изложбата за 4г.жребци и кобили при жребците се класира Куидамс Рубин Зон
от Куидамс Рубин и Венера Милоска(в условията на нулева конкуренция),
а при кобилите спечели Пандора от Пикьор и Айстанцер, а зад нея останаха Калиграфия и Акодета.
В заключение ще кажем, че за да станат по отимистични нещата ще трябва
постоянно да се гледа напред и да се наливат само най-добрите гени!
Прочетет статиите "Идват нови шампиони" и раздел Новини на www.silvena.com
Разгледайте галериите със снимки и ще добиете малко по-добра представа за събитието:


New Champions are Coming 11

No Translation Available

Дойде време за поредната статия посветена на селекцията в ЕК Силвена спорт! След като в предните Ви информирахме за гените, които последователно се вляха в кръвта на развъдните кобили днес ще коментираме и защо кръвта вода не става! По информираните и любопитни потребители вече знаят, че първите двама наследници на А'Кhan Z заминаха за Англия и Дания:
Adrenalin II: https://fb.com/silvenasporthorses/posts/1792664350787115
Ariana Gold: https://fb.com/silvenasporthorses/posts/1609652539088298
Към третата негова наследница Аgentura проявява интерес самият Padraig McCarthy, който скоро се класира 8-ми в Badminton и 2-ри на World Equestrian Games в Северна Каролина САЩ!
По важен обаче е факта, че в клуба продължават да се наливат едни от най-добрите гени на планетата! В класацията на WBFSH за 2017г. най-отгоре стоят Chacco Blue и Diamant de Semilly. Макар и индиректно техните гени вече са в неродените клубни кончета от 2019г.:
https://fb.com/silvenasporthorses/posts/1875243422529207

Най-важен обаче остава факта, че след като в края на 2016 година Rolf-Göran Bengtsson и Christian Ahlmann застанаха на върха на света със своите жребци Casall Аsk и Taloubet Z и спечелиха безапелационно в последните си стартове те продължиха да се състезават с техни наследници:
CASALL ASK: https://fb.com/clipmyhorse/videos/10155452202538395/
TALOUBET Z: https://fb.com/TaloubetZ/posts/1374015036038020
А те наистина скачат също така феноменално, както своите световно доказаните бащи:
Crunch (Clarimo Ask): https://fb.com/BulgarianSportHorses/photos/a.479299882161463/1812084888882949/
Oak Grove’s Carlyle (Casall) https://www.youtube.com/watch?v=V2SAidUkN3U
Take a Chance on Me Z (Taloubet Z) https://fb.com/TaloubetZ/posts/1486972428075613
На финала ще подчертаем, че двата най-високо платени жребеца на 2.5г възраст в историята на Holsteiner Verband - Cascadello I и Cascadello II са микс от гените на Casall Ask и CLEARWAY, които са и в родословието на Clarisall, но в огледален вариант. Смятаме дори, че след като майката на Clarisall е от Casall Аsk, това носи на жребеца предимства пред гореупомернтите, защото генът на майката обикновенно се предава средно на 66%! Затова и догодина очакваме 4 кончета от Clarisall! В очакване на следващата година сме сигурни, че дългогодишните услилия ще дадат впечатляващи резултати, a те ще са следствие на непрестанния стремеж към най-доброто!  В заключение ще кажем една народна мъдрост с която започнахме статията: - "Кръвта вода не става"!!!


Национален турнир по всестранна езда - Русе, 14-15.09.2018

В рамките на двата дни 14-15.09.2018г. от изминалия уикенд на хиподрума в гр.Русе се проведе поредния кръг от държавния шампионат по всестранна езда.
На турнира участваха състезатели от два клуба - Калоян 92 и домакина Кентавър - Русе. Прави впечатление големият процент момичета в този така мъжки спорт, но тенденцията участниците да намаляват се запазва!
За всички отдавна е ясно, че в тази трудоемка и нерентабилна дисциплина трябва добър спонсор, но тъй като световната геополитика разби нашата икономика е все по трудно да се привличат хора, които да харчат пари за нейното развитие в национален мащаб.
Най-вероятно училището в гр. В. Търново ще остане последния остров, който ще бъде инкубатор за нейното развитие... Въпреки взетите мерки от FEY за намаляване голям процент от трудностите в нея, като темпове и дистанции тя продължава да бъде все по-малко желана от ездачите в страната.
Терена в Русе бе твърд, но нямаше серозни травми и като цяло може да се каже, че участниците имаха късмет и състезанието премина без контузии. Класирането на може да проследите на сайта на БФКС на този линк:
http://www.horsesportbg.org/calendar?page=4&year=2018
Ето и галерията с подбрани снимки от двата състезателни дни:


Купа Студенец 14-15.07.2018

Състезанията в ц.Садовец за пореден път доказаха две истини първата от които е, че за да стане един турнир трябва добър награден фонд, а втората е че цялото щоу трябва да послужи на рекламодателите които дават парите за него! Турнира накара доста състезатели и коне да "наточат брадвите" и да се състезават с мотивация за победа! Това се видя и по-ниските паркури, където емоциите взеха връх и по пясъка се търкаляха тандеми в борба за стотни от секундата...Най сериозна бе конкуренцията за Купата на клуб Студенец. В надпреварата участваха Светлин Иванов, Ивайло Бонев и домакина Антон Дацински, който бе подготвил добре и трите си коня! Най-неочаквано обаче тези рутинирани ездачи се оказаха зад гърба на талантливия Мирослав Изов, който с брилянтна езда заслужи големия приз! Неговата победа доказа, че в големия спорт побеждават най-хармоничните тандеми, какъвто бе създал и самият той. Ниският ръст на неговия Езоп не бе пречка да покаже отлична техника и без никакви усилия да стъпи на върха на класацията. Модата на едрите коне отстъпва пред тези със среден ръст! Чисто физиологично те биват по-маневрени, пъргави и технични коне. Дори може да се твърди, че ниският ръст не е недостатък защото той се компенсира от по-голямото желание на ездачите за победа! Най-ярко доказателство за това стана Таня Топачарова с нейния Виктор!
Насладете се на галерията с подбрани снимки от турнира!


ТУРНИР ПО ВСЕСТРАННА ЕЗДА гр.Шумен 8-10.06.2018

В дните от 8ми до 10-ти юни в Кабиюшката гора се проведе поредното издание на Международен турнир по всестранна езда. Участваха почти 30 коня със състезатели от цяелата страна!
Плюсовете на състезанието бяха тези, че домакините ликуваха, защото всички призови места бяха спечелени от коне отгледани в конезавода Кабиюк.
За по-малко от година езда Бранимир Кръстанов успя да подготви няколко коня от породата Източнобългарски кон и да докаже техните качества в тази дисциплина!
Минусите всяка година се задълбочават. От години те са липсата на добра реклама и публика, която да следи тази мъжествена надпревара!
"Едно си баба знае едно си баба бае" ще кажат някои, но истината е, че само когато има интерес и публика в този спорт ще има повече състезатели, конкуренция и спонсори!!!
Насладете се нма галерията с подбрани снимки от трите състезателни дни:

 


Национален турнир по всестранна езда - Русе 01-03.05.2018


Световната купа по прескачане на препятствия - Божурище 30.06-02.07.2017

През изминалия уикенд на конната база в Божурище се проведе турнир за Световната купа в който участваха състезатели от България, Унгария, Румъния, Сърбия и Гърция.
От редиците на националния отбор тази година отсъстваха Росен Райчев и Калин Неделчев, които в предните му издания неведнъж изправяха публиката на крака!
Прави впечатление добрият медиен интерес към събитието и немалкият брой на спонсорите. Една новост в тазгодишното издание на турнира бе приза за развъдчик, който даде Hengstation Schokemoele.
БНТ имаше директни излъчвания, които дадоха възможност на хиляди фенове да усетят напрежението от надпреварата и да се насладят на най-добрите коне на България!
Освен Ангел Няголов и Ивайло Бонев  имаха най-голям принос за имиджа на националния флаг, но сериозни усилия положиха също Светлин Иванов, Венето Тенев,
Аспарух Атанасов, Мирослав Илиев, Андрей Гочев, Стоян Китаровски и Антон Дацински!
Най-интресни за публиката бяха последните два две изпитания от неделния следобед - SILVER TOUR и GRAND PRIX White Card. Във всикчи изпитания Ангел Няголов бе един от най-успешните ни представители и неслучайно спечели и SILVER TOUR!
В последният паркур стартираха 26 състезатели, но до баража достигнаха само петима. За наша радост трима от тях бяха Ивайло Бонев, Ангел Няголов и Андрей Гочев. Без наказателни точки след баража остана само
Ивайло Бонев с Куентин. Мъничко късмет трябваше на Ангел...неговият Санваченто чукна леко, но събори, а Андрей и Балофина също нямаха късмет...
Представитреля на Румъния Андреа Херк с кон Идаркитаго от Румъния грабна трофея, а на второ място се пребори Александър Фурлис с Грандьор.
За нас и за и Ивайло Бонев с Куентин остана радостта от третото място! Той наистина се бори мъжки и заслужава поклон за усилията!!! Остава ни надеждата за повече успехи, но догодина...
Насладете се на галерията с подбрани снимки от събота и неделя.


Национално изложение на коне от породите Чистокръвна арабска и Арабска Шагия

На 19 и 20.05.2017 в двора на ДП Кабиюк се проведе четвъртото поред Национално изложение на коне от породите Чистокръвна арабска и Арабска Шагия.
Във видеото което ще видите под статията участваха жребците EA SAMEER (GER), EFEKT AL KHALEDIAH (PL), DARRAB (QA), DIAMOND DU POUY (FR),
EZICHNIK (BG), MERTER (BG), PADI (BG), FARES AR (TU), GALILEO (BG), ZABAVEN I (BG) и FERMENT (BG)
В боровата гора до входа на конезавода се бяха паркирали над 50 автомобила. Там беше и цялата публика която се наслади на този парад на красотата.
В журито участваше специалист от световно признатият конезавод в Баболна - Унгария, който се открояваше с ефектната си визия и огромните мустаци.
На всички е известно, че основната фен маса на тези породи е в отборите по ендранс, защото те са изклчително издържливи.
Най-силно впечатление оставиха в публиката  ZABAVEN I и внесеният от Полша EFEKT AL KHALEDIAH
Насладете се на галерията с подбрани снимки и видеото от събитието!
 


1 to 10 total 110   Prev     Next